SORU: Elimde A tertibi hisse senedi var, ne yapmam gerekiyor?
CEVAP: Sermaye Piyasası Kanununa tabi ve halka açık olan şirketimiz, kurulduğu 1968 yılından 1987 yılına kadar yaptığı sermaye artışlarında A,B,A1,A2,A3,A4,C,C1,C2,C3,C4 olmak üzere 11 farklı grup ve nominal değerde nama yazılı hisse senedi ihraç etmiştir. Sermaye Piyasası mevzuatı gereği 25.05.1987 tarihinde, 11 farklı gruptaki hisse senetleri iptal edilerek yerine, Sermaye Piyasası mevzuatına uygun ve her biri 1.500 (eski)TL değerinde (tek tip) 1.tertip nama yazılı hisse senetleri ihraç edilmiştir. Sonraki yıllarda, nama yazılı 1. tertip ile daha sonraki sermaye artışlarında ihraç edilen ve yine nama yazılı olan 2 ve 3. tertip hisse senetleri de iptal edilerek yerine bu defa hamiline yazılı 4. tertip hisse senedi verilmiştir. Dolayısıyla, elinizde bulunan “A tertibi” hisse senedi geçersizdir.

SORU: Elimde Eski Türk Lirası cinsinden hisse senedi var, ne yapmam gerekiyor?
CEVAP: Şirket sermayesinin ve sermayeyi temsil eden hisse senetlerinin ‘Yeni Türk Lirasına’ uyumunun sağlanması amacıyla yapılan değişiklik çerçevesinde, (eski) Türk Lirası cinsinden 4, 5, 6 ve 7. tertip hisse senetleri iptal edilerek, yerine geçmek üzere (yeni) Türk Lirası cinsinden 8. tertip hisse senedi ihraç edilmiştir. Elinizdeki hisse senetleri eski tip (altı sıfırlı) hisse senetleri olduğu için geçersiz olup, 8. tertip yeni hisse senetleri ile değiştirmeniz gerekmektedir.

SORU: Hisse senetlerimi nasıl alabilirim?
CEVAP: Hisse senetlerinizi alabilmeniz için şirkete şahsen müracaat etmeniz ya da noterden vereceğiniz vekâletname ile sizi temsil edecek vekilinizin şirkete müracaat etmesi gerekmektedir.

SORU: Vefat eden baba/anneme ait hisse senetlerini nasıl alabilirim?
CEVAP: Şirkette muhafaza edilen hisse senetlerinin alınabilmesi için tüm varislerin, ya da noterden verilecek vekâletname ile tüm varisleri temsil edecek vekilin, noterden alınacak veraset ilamı ile birlikte şirkete müracaat etmesi gerekmektedir.

SORU: Hisse senetlerimi kaybettim, ne yapmam gerekiyor?
CEVAP: Asliye Ticaret Mahkemesine (Hasımsız) dava açarak hisse senetlerinizi kaybettiğinize dair karar aldırmanız gerekmektedir. Mahkeme kararı ile birlikte şirkete müracaat ettiğiniz takdirde, yeniden bastırılacak hisse senetleri tarafınıza teslim edilecektir.

SORU: Ne kadar kar payı alacağım var, kar payımı nasıl alabilirim?
CEVAP: Hisse senetleri hamiline yazılı olması sebebiyle, kar payı ödemeleri Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası mevzuatı hükümleri gereği kar payı kuponlarının ibrazı halinde yapılabilmektedir. Hisse senetlerine ait ne kadar kar payı alacağınız olduğunu hesaplamak ve bu kar payını ödeyebilmemiz için, elinizdeki hisse senetlerinin üzerinde bulunan geçmiş yıllara ait Kar Payı Kuponlarını keserek şirkete vermeniz gerekmektedir.

SORU: Hisse senetleri üzerinde bulunan Yeni Pay Alma Kuponları ne işe yarar?
CEVAP: Şirket sermaye artırdığı zaman yeni hisse senedi alabilmeniz için, sahip olduğunuz hamiline yazılı hisse senetleri üzerinde bulunan “Yeni Pay Alma Kuponları”nı şirkete teslim etmeniz gerekmektedir. Aksi halde sermaye artırımına katılamazsınız.

SORU: Şirket hisseleri Borsa İstanbul’da işlem görüyor mu?
CEVAP: Sermaye Piyasası Kurulu’nun 03.06.2011 tarih ve 17/519 sayılı toplantısında, hisse senetleri Borsa İstanbul’da işlem görmeyen halka açık anonim ortaklıkların, finansal yapıları ve halka açıklık durumlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda Kurul’ca belirlenen şirketlerin, Borsa İstanbul tarafından belirlenecek Pazar veya Platformda işlem görmesine karar verilmiştir. Bu çerçevede şirketimiz hisseleri 23.10.2012 tarihinden itibaren Borsa İstanbul / Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem görmeye başlamıştır.

SORU: Hisse senetlerimin Borsa İstanbul / Piyasa Öncesi İşlem Platformu işlem görmesi için ne yapmam gerekiyor?
CEVAP: Elinizde fiziki olarak bulunan hisse senetlerini kaydileştirmeniz gerekmektedir. Şirket hisselerinin kaydileştirilmesi işlemi şirketimizce yetkilendirilen DENİZ YATIRIM A.Ş tarafından yürütülmektedir. Bu iş için öncelikle bir aracı kurumda Yatırım Hesabınızın bulunması gerekir. Yatırım hesabınız yoksa herhangi bir banka şubesine giderek yatırım hesabı açtırabilirsiniz. Daha sonra fiziki hisse senetleriniz, nüfus cüzdanınızın fotokopisi ve yatırım hesap numaranız ile birlikte şirkete başvurmanız gerekmektedir.

SORU: Hisse senetlerimi nasıl satabilirim?
CEVAP: Şirket hisseleri 23.10.2012 tarihinden itibaren Borsa İstanbul / Piyasa Öncesi İşlem Platformu işlem görmeye başlamıştır. Hisse senetlerinizi satmak için önce şirkete gelip sahip olduğunuz hisse senetlerinizi kaydileştirmeniz, sonra ise yatırım hesabınızın bulunduğu aracı kuruma, satmak istediğiniz fiyat üzerinden satış emri vermeniz gerekmektedir.

SORU: Hisse senetlerimin değeri nedir? 
CEVAP: Şirket hisselerinin nominal değeri 1 kuruştur. Piyasa değeri ise Borsa İstanbul / Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda gerçekleşen satış fiyatıdır. Gerçekleşen satış fiyatı, 1.00 TL nominal değerli 100 pay şirket hissesinin fiyatıdır.